|
|
Flija (Kosova) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159963
Gönderme Tarihi: 10.Eyl.2021
857 defa indirildi / yazdırıldı
|
Un 2 kg
Margarin veya Tereyağı 1 paket (250 g)
Su Yeterince (aldığı kadar)
Sıvıyağ 1 su bardağı
1 tutam Yoğurt veya Kaymak 2 yemek kaşığı
Fliyanın hamuru için un, su ve tuz, krep hamuru kıvamında (boza gibi) olacak şekilde karıştırılır. Ve iyi bir lezzet elde edebilmek için malzemelerin iyi bir şekilde karıştırılması gerekir Bu şekilde hamuru edilmiş olur. Margarin veya tereyağı, 1su bardağı sıvı yağ, 2 kaşık yoğurt veya kaymak bir kapta karıştırılır. Bu şekilde fliyanın katları arasına sürülecek yağ hazırlanmış olur. Fliya odun ateşiyle yapıldığından mutlaka dışarıda, geniş bir alanda pişirilir. Bu bahçenizin bir köşesi olabilir, boş bir alan da olabilir. Saç, direkt olarak ateşin tam üstüne konulmadığından, ateşten biraz yükseltmek gerekir. Bunun için ateşin kenarına 2-3 adet taş veya tuğla konulabilir. Burada önemli olan demir saçın gerekli sıcaklığı alabilmesidir. İlk olarak odun ateşi hazırlanır ve beli sıcaklığa getirilir. Daha sonra ateşte kül haline gelmiş toz kısımları demir saçın üzerine konulur. Bu saçın sıcaklığını sağlaması ve ısı kaybına uğramaması açısından önemlidir. İlk olarak geniş tepsimizin altı yağlanır ve üçgen olacak şekilde arada boşluklar bırakarak hamur tepsiye dizilir. Ve üzerinde kül olan ve ateşte ısınan demir saç, üzerinde bulunan tutma yerinden sopa veya farklı bir malzemeyle ayrı bir yerde bulunan tepsinin üzerine konulur. Bu şekilde ilk katımız hazır olmuş olur ve saç ateşe geri konularak, pişen kısımlar yağlanır ve arada boşluğa hamur dökülür. Tekrar ateşte sıcaklığa ulaşan demir saç üzerine konularak kat kat pişirilmiş olur. Burada önemli nokta pişen tarafların mutlaka yağlanmasıdır. Her seferinde bir kat atarak zorlu bir süreç sonunda tepsi belli bir boyuta ulaştığında fliya tamamlanmış olur. Üzerinde lezzetli bir kabuk bağlamasını isterseniz ateşin üzerinde tepsiyi koyarak biraz daha pişirebilirsiniz. Fliya kat kat ayrı pişirilmesi, yağlanması, saçın ateşten alınıp tepsiye taşınması gereken bir yiyecektir. Pişme süresi katmanlarına bağlı olarak üç saate kadar sürebilir.
|
Fuliya (Kosova) |
|
nurnur
Editor
Kayıt: 29.07.2005
Mesajlar: 300 Şehir: Bahçelievler ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc110066
Gönderme Tarihi: 28.Tem.2015
1,889 defa indirildi / yazdırıldı
|
Doç. Dr. S. Dilek YALÇIN ÇELİK
Fuliya esçiden yapılırdi ne vakıt cisi yikardilar. Ateş yakılırdi, cisiler yikanılırdi sora ta ateşte fuliya yapılırdi.
Fuliyanın hamuruna un, su em tuz atılır. Bunlar isla dügülür çi isla hallolson. Başka bi yerde kırarsın bikaç yumurta ya süt yase yogort karıştırırsın isla. Ateşi yakarsın, üstüne saciyagi korson. Sacların da üstüne çül attın mi saci ateşte korson.
Bük tepsi alınır em yag sürülür. Hazırladığımız hamurdan gorojdajlen bi sıra hamur atarız tepsiye. Kızgın saci üstüne koroz pişsın. Hamur pişti mi saci çekerız, cenek atarız ateşe. Hamurdan sora sütlen yumurtayi em yag sürerız. Cenek saclen koroz pişsın. Hem, hep ayni sıralari atarız. Biçe hamur pişsın sora yumurtali süt em yag pişsın. Tepsi dolinceze kadar yaparız. Tepsi doldu mi fuliyayi çeserız. Tepsinın altına saciyaglen ateş atarız. Üstuni da saclen kaparızçi alti em üsti kızarsın, içıni çeksın.
Esçiden fuliya pekmezlen em balen yenilirde. Şimdi ise reçellen yenıli. (Kaynak Kişi: Şükran Havruçe)
Not: Not: İklimin ve coğrafyanın güzelliği, bölgede özellikle yaz aylarında açık havada piknik yapma alışkanlığını getirmiştir. Bunun dışında zaten evlerin çoğunun bir bahçesi bulunmaktadır. Dışarıya kapalı, iç avlusu geriş, ev sahibi tarafından zenginleştirilmiş ve çiçekler ile süslenmiş bu iç bahçeler özellikle bahar ve yaz aylarında açık havada yemek içmek ve toplu olarak sohbet etmek alışkanlığını yaygınlaştırmıştır. Fuliya, böyle bir özel gün yemeğidir. Genellikle açık havada, sacda pişirilen, fuliya, yapımı zahmetli bir yemektir. O nedenle toplu olarak yapılarak yenilmesi adettendir.
|
|
Fuliya (Kosova) Tarifleri Diğer Ülkelerin Yemekleri
|
|