Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Soslar Hakkında (6 adet - 120,970 defa bakıldı)

Soslar Hakkında


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Soslar Hakkında

Bayram
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 03.11.2005
Mesajlar: 107
Şehir: Almanya
Kısa URL: https://ml.md/lc10846
Gönderme Tarihi: 03.Oca.2007
3,423 defa indirildi / yazdırıldı




Sos, kızartılmış etlerden sızan kızartma sularının veya haşlanmış et, tavuk, balık sularının hatta zeytinyağının, un, yumurta gibi malzemelerle karıştırılarak yemeklerin üzerinde durabilecek kıvama getirilmesi halidir. Yemeklere renk ve lezzet katan soslar, yemeklerin vazgeçilmez bütünleyicisidir. Sosları genel olarak beş gruba ayırmak mümkündür.

Siyah soslar: fırında kızartılmış etlerden sızan suların un, domates gibi katkı verici maddelerle koyulaştırılmasıyla elde edilen kırmızı ve siyah renkteki soslardır.
Beyaz soslar: süt, çiğ krema veya tavuk, dana, balık sularının unla koyulaştırılması sonucunda elde edilen soslardır.
Sarı soslar: çiğ veya az pişirilmiş yumurta sarısına bol zeytinyağı veya mısırözü yağı yedirilerek koyu bir kıvama getirilmiş mayonez türü soslardır.
Usareli soslar: limon veya sirkeye, zeytinyağı veya un ve yumurta katılarak elde edilen terbiye özelliği olan soslardır.
Liyezon yani bağlantı sosları: yumurtanın, unun, sütün, tereyağının ve limonun iyice birbirine karıştırıldıktan sonra pişirilerek koyulaştırılmasıyla elde edilen soslardır. Yalnızca çorbalarda kullanılır.



Soslar Hakkında

Sokrates
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 05.02.2009
Mesajlar: 20
Şehir: İstanbul
Kısa URL: https://ml.md/lc33446
Gönderme Tarihi: 05.Şub.2009
2,018 defa indirildi / yazdırıldı




Salçaların yemeklere etkisi büyüktür. Bir börek içsiz yenildiğinde lezzetli olamayacağı gibi, öyle yemekler vardır ki, bunları salçasız yiyebilmek olanaksızdır. Bu nedenle salçaları hazırlarken son derece özen gösterilmesi gerektiğini unutmamalıdır.
Servis edilmeleri: Salçalar, özel çevrelerde yemeklerin üzerine dökülmüş ya da sıvanmış olarak, fakat resmî sofralarda bir salçalık içinde servis yapılmalıdır.


Soslar Hakkında

Cankat
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725
Şehir: İzmir
Kısa URL: https://ml.md/lc79281
Gönderme Tarihi: 16.Ağu.2012
1,528 defa indirildi / yazdırıldı




THY Skylife

Güzel bir yemeğin tamamlayıcıları arasında kuşkusuz birçok ayrıntı yer alır. Doğru malzemelerin bir araya getirilmesi kadar, malzemenin tazeliği ve kullanım oranları da önemli rol oynar. Soslar bu noktada yemeğin pişirim ve servisinde bir lezzet ve kıvam sağlayıcı olarak büyük bir önemle ortaya çıkar. Profesyonel mutfaklarda sos aynı zamanda malzemenin pişirilmesi öncesinde hazırlanıp tatlandırılmasında da sık kullanılır. Ağırlıklı olarak kırmızı etin yumuşatılmasında çok farklı soslar uygulanır. Kümes hayvanları ve deniz mahsullerinin de terbiye ve marine edilmesi aslında bir pişirme öncesi soslamadır. Kalamar, ahtapot ve sübye gibi balığa göre eti oldukça sert olan türler mutlaka pişirme öncesi bir takım soslara yatırılarak dinlendirilir. Kırmızı etin süt ve soğandan yapılan yumuşatma amaçlı soslanması, tavuk etinin ızgara öncesinde baharat ve salça karışımı soslara yatırılması gündelik mutfak deneyimlerinde bolca uygulanır.
Uzak Doğu mutfağında soslar yemeklerin ana bileşeni olarak kullanılır. Yemeğe acı, ekşi ve tatlı aromalar yüzlerce değişik türü olan soslarla kazandırılır. Soya sosu bu aromalar içerisinde tüm dünyada en bol kullanılan ve Uzak Doğu mutfağında neredeyse tuzun yerine kullanılan çok değerli bir tatlandırıcıdır. Avrupa mutfağı da soslara yaygın biçimde yer verir. Özellikle salata ve tatlılarda kullanılan çikolata ve krema bazlı soslar Avrupa ve Akdeniz mutfağının karakteristik özelliklerinden. Ana yemeklerde dipsos olarak servis esnasında kullanılan sos türleri de günümüzde tüm dünyada tercih edilen bir uygulama. Geleneksel Osmanlı mutfağı da sosları yoğun ve oldukça nitelikli halde kullanan bir zenginlik sunuyor.
Et ve kemiklerin kaynatılmasıyla elde edilen et suyu lezzet ve kıvam arttırıcı bir unsur olarak başta pilav ve bakliyat yemekleri olmak üzere çok çeşitli yemeklerin gözdesidir.
Tarçın, zencefil, karabiber, kimyon gibi temel baharatların yanında elma, ayva, badem, ceviz gibi meyve ve yemişlerle bal Osmanlı lezzetlerinin soslarında yoğun kullanılan malzemeler. Osmanlı Türk mutfak geleneğinde sos kullanımı tencere yemeklerinden ziyade tatlı çeşitlerinde görülür. Sirke, limon suyu, zeytinyağı ve yoğurt gibi fazla işlenmemiş ve baskın aromalarını sos içinde de devam ettiren malzemeler güncel mutfak kültürümüzde yerini sürdürüyor.


Soslar

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc99431
Gönderme Tarihi: 29.Haz.2014
1,427 defa indirildi / yazdırıldı




AnadoluJet Magazin

Yaz deyince akla piknik, piknik deyince de mangalda pişirilen yemekler gelir. İşte mangalda pişireceğiniz lezzetlere lezzet katacak bazı sosların tarifleri.
Havaların ısınmasıyla birlikte gündelik hayatın stresinden biraz olsun uzaklaşmak, güneşi tenimizde hissetmek ve tertemiz havayı ciğerlerimize doldurmak için kendimizi piknik alanlarına atmaya başladık. Piknik denince mangal olmazsa olmaz.
Peki, ızgara için et seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini biliyor musunuz?
Izgarada pişecek etlerimizi seçerken hayvanın sırt, göğüs ve bel kısmını tercih etmekte fayda var. Bu kısımlar fazla hareket etmediği için daha lezzetli ve yumuşak oluyor. Hayvanın bacak ve boyun bölgelerinden ise leziz köfteler yapabilirsiniz.
Etimizi dikkatlice seçtik ve pişirmeye başladık… Bu noktada bir şey atlamamak gerekir. Etlerin tuzunu, mutlaka ızgaradan aldıktan sonra atın. Pişerken atılan tuz eti sulandıracağı gibi pişerken de kurutacaktır. Bir küçük uyarı daha: etler pişerken çatalla çevirmek etin suyunun akmasına ve tadını kaybetmesine neden olacaktır.
Her şey de olduğu gibi mangalı da çok sık yapmak zararlı. Uzmanların bu konuda yaptıkları uyarıları da hatırlatmadan geçemeyeceğim. Mangalı ateşe çok fazla yaklaştırmamaya dikkat etmenizi de öneririm.


Soslar

aşçıbaşı fikret
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 21.03.2017
Mesajlar: 26
Şehir: Gaziantep
Kısa URL: https://ml.md/lc123975
Gönderme Tarihi: 21.Mar.2017
765 defa indirildi / yazdırıldı




"Herşeyin iyisi yukarıdan gelir"

"Kuşkonmaz adeta onsuz olamazken, tatlılara farklı bir lezzet katarken, etlerin üzerine olmazsa olmazıdır": soslardan bahsediyoruz.
Hollandaise klasikleri veya hayal gücünüzü kullanabileceğiniz karışımlar – enfes bir sos bir çok ye-meğin son vuruşudur. Onları değiştirmek - karıştırmak, her seferinde farklı bir karakteristik özellik yaratmaktır.
Bugün kremalı, yarın baharatlı, bazen meyveli ile inanılmaz "son vuruşlar" ile harikalar yaratabilirsiniz.
Bir çok yemekler baharatlar ile tamamlanır.
Tüm sos çeşitleri ile, ete sıcak veya soğuk, kümes hayvanı ve balık yemeklerini tamamlar. Tatlı-ekşi veya daha hafif Hindistan'dan gelen Chutney'ler her türlü mangal veya kızarmışlara çok tercih edilmektedir. Özel variyasyonlar ile sonsuz sos çeşitleri üretebilir ve yemeklerinize farklı bir lezzetler sunar.


Soslar Hakkında

güllülokum
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 12.03.2019
Mesajlar: 28
Şehir: Giresun
Kısa URL: https://ml.md/lc141163
Gönderme Tarihi: 12.Mar.2019
508 defa indirildi / yazdırıldı




Milli Eğitim Bakanlığı

Dünyanın her yerinde sos yapımı mutfağın en ince ve özen isteyen işidir.
Türk Mutfağının temelinde soslar hemen hemen yok gibidir. Bizim kültürümüzde yemeğin suyu vardır. Bizde yemekler kendi suyuyla pişer ve servis edilir.
Klasik Fransız Mutfağında veya Batı Mutfağında yemek ve sosu ayrı ayrı hazırlanır.
Çeşitli etkileşimler sonucunda mutfak kültürümüzün içine soslar yerleşmiş, turizm - gıda sektöründe hatta ev hanımlarının mutfaklarında bile yer almıştır. Marketlerde hazır sosları şık ambalajlarıyla bulmak mümkündür.
Günümüzde Batı Mutfağının da bizim kültürümüzden etkilenerek yemek sularını sos gibi servis etmeye başladığı görülmektedir.
Bir tabak yemeğin içinde en önemli tamamlayıcılardan birisi sosudur. Sos, hem görünüş, hem de lezzet yönünden yemeği eksiksiz bir bütün haline getirir.
Güzel hazırlanmış bir yemek için doğru sosun seçilmesi ve en iyi şekilde hazırlanması gerekir.
İyi hazırlanmış bir tabak yemeğin görünümünü ve tadını sos ile garnitürler tamamlar. Ancak hiçbir sos yemeğin tadının önüne geçmemelidir.Yemeğin görüntüsü ve tadını ortaya çıkarmalıdır.






Soslar Hakkında Tarifleri Diğer Konular



(6 adet Soslar Hakkında 120,970 defa bakıldı)

1 2 3 4 5 6

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort