Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan
Yarım yüzyıl öncenin Marasında samsa, huğ denilen bağ evlerinde, fener ya da lüks (löküs) ısıgında aksamdan sonraları sarılırdı.
Samsa sarma biz çocuklara oldukça keyif verici gelirdi. Fener yakılır.
Lüksle aydınlatılacaksa hava aydınlıkken lüksün gazı doldurulur, gerek varsa gömlegi degistirilirdi. Hava kararınca, gömlek yeniyse, gömlegin üzerine ispirto çanagı denilen, tenekeden yapılma, ince ve uzun boynu olan bir kaptan ispirto dökülür ve hemen ateslenirdi.
İspirtonun yanısı ve lüks gömleginin küçülüsü çocuklar için essiz bir eglencedir. İspirto alevi sönmeden az önce lüks pompalanır. Buharlasan gazyagı yanmaya baslar. Eger lüksün memesine pislik gelmisse gazocagı ignesiyle tıkanıklık giderilir. Bu sekilde yakılan lüks, hugun ortalık bir yerine asılır.
Yere geniş bir bez açılır. Üzerine yassı taslar örs gibi yerlestirilir. Çekiçle ya da uygun bir tasla burada cevizler kırılır. Birileri cevizleri kırar, ötekiler kabuklarını ayıklar. Cevizlerin tüm çıkanları (ki buna horoz derdik) sucuk için ayrılırken, küçük parçaları ceviz çekeceginde ufalanır.
Böylece samsanın içi hazırlanmış olur.
Sonra, daha önceleri katlanmış olan bastıklar açılır. Yaklasık 7-8 cm eninde, uzunlugu ne çıkarsa, makasla kesilir. Bir yere dizilir ya da samsa saranlara verilir.
Samsa sararken çocuklar da heveslenerek sarmaya baslar. Samsa sarma olayında genellikle komsu baglardan yardımcılar çagrılır. Sıra zamanı boyunca bu yardımlasma sürer.
Samsa sarılması sırasında sesi güzel olanlar türkü, sarkı, ilâhî okur. Aklı erenler hikâyeler, masallar anlatır. Böylelikle zamanın nasıl geçtiginin ayrımına varılmaz.
7-8 cm enindeki seritler haline getirilen bastıkların bir ucuna çekilmiş iç ceviz konur. Bu iç, istenirse pudra sekerle daha da tatlandırılabilir. Sonra serit halindeki bastık sürekli bükülerek, üçgen haline getirilir. Böylelikle içinde ceviz bulunan, dısının koruması bastık olan, 1-1.5 cm kalınlıgında üçgen bir sıra türü olan samsa sarılmış olur.
Samsa, sıra sandıklarında saklanır ve kısın yenir.
|