|
|
Pırasa |
|
asil
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 10.03.2009
Mesajlar: 39 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc34452
Gönderme Tarihi: 10.Mar.2009
1,598 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ekim - mayıs arası bulunan pırasaların en makbulleri Yenişehir ve Kartal'dır. Bunların boyları uzun, beyaz olan kısımları fazla ve yaprak kısımları yok denebilecek azlıktadır. Yüzer gramlarında 41 kalori vardır.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 08.01.2024
|
Pırasa |
|
Valide Sultan
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.07.2008
Mesajlar: 26
|
Kısa URL: https://ml.md/lc35641
Gönderme Tarihi: 21.Nis.2009
2,373 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kış mevsiminde sofralarımıza sık sık konuk olan pırasa sarımsak-giller familyasından bir sebze. Botanik dilinde "Allium porrum" olarak anılan pırasa, daha ziyade Akdeniz iklimine özgü bir sebzedir. Çok keskin olmamakla birlikte kokusu soğanı andıran, soğuğa dayanıklı bir bitki olan pırasanın, pek çok ülkede tarımı yapılıyor. Anayurdu Orta ve Doğu Akdeniz ile Yakındoğu olarak kabul edilen pırasanın yetiştirilmeye başlanması oldukça eskilere dayanıyor. Firavun mezarlarında yapılan kazılarda elde edilen bulgulara göre pırasanın Mısırlılar tarafından da kullanıldığı ortaya çıkmış. Avrupa'ya ise Romalılar tarafından yayıldığı sanılıyor. Firavunlar'ın yaşadığı dönemde, Mısır ve Roma'da çok popüler olan pırasa çorbası, bir söylentiye göre Neron'un sofrasından hiç eksik olmazmış, çünkü Romalılar'da, sesin korunması için pırasa çorbasının çok iyi geldiği inancı varmış. Ayrıca Ganiler de bu sebzeyi uzun seneler kendi simgeleri olarak kabul etmişler.
Pırasa bir kış sebzesi olarak bilinse de, yazın da sonbahara dek bulunuyor. Ancak kış mevsiminde tüketilen pırasanın daha bir lezzetii olduğu biliniyor. Yaz ve kış aylarında yenilmek üzere ilkbahar ve sonbaharda ekilen pırasa, iki yıllık bir tarım bitkisidir. İlk yıl, birbiri içinden çıkan uzun ve ince yapraklar gelişir. Yaprakları sapsızdır ve km biçimindeki geniş tabanları üst üste binerek eüi bir sap ya da kın gövde oluşturur. Bazı çeşitlerde gövdenin tabanı şişkinleşerek bir soğancık meydana gelir. Pırasa iki yıllık bir bitM olmakla birlikte, tohumluk yetiştirilenler dışında birinci yılın sonunda hasat edilir. Serin iklimli yerleri sever; en iyi gelişmeyi nemli, humuslu ve tınlı topraklarda gösterir. Soğan kısmı çok uzun ve gömlekli olan bu sebzenin başlıca iki çeşidi bulunur. Açık renkli yumuşak yapraklara sahip olan birinci çeşit soğuğa dayanıklı değildir; buna karşılık koyu yeşil renkli, sert yapraklarıyla ayırt edilen diğer çeşidi soğuğa oldukça dayanıklıdır. Türkiye'de, yenilen sap kısmı 40-50 cm uzunluğa ulaşan kamış pırasası ve yeşil kısmı beyazından fazla olan kara pırasa olarak iki çeşit yetiştiriliyor. Özellikle İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir'de yetiştirilen kamış pırasası en lezzetli ve verimli olan türdür.
Ülkemizde pırasayla yapılan yemekler çok çeşitlidir. Başta zeytinyağlısı olmak üzere etli yemeği de çok sevilir. Ayrıca dolması ve böreği de yapılır. Sebze çorbalarında da kullanılan pırasa sağlık açısından da oldukça yararlı sebzelerden. İdrar söktürücü özelliği, hafif oluşu, kolesterol içermemesi, kalsiyum ve potasyum açısından zengin oluşu, posasının çokluğu nedeniyle çok besleyici ve faydalı olduğu söylenebilir. Özellikle çocukların yüzlerini buruşturarak karşıladıkları bu sebzeyi bol miktarda tüketmesi önerilir. Pırasayı çocuklara sevdirmenin yolu ise değişik tarifleri denemekten geçiyor.
|
Pırasa |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc85849
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2013
1,824 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
Firavun mezarlarında da, Yunan mitolojisinde de pırasa tarifleri görüyoruz. Yemeklere kattığı tat ve aroma ile mutfağın gizli kahramanı olan pırasanın, içerdiği kükürtten kaynaklanan kendine has kokusu; seveni kadar sevmeyeni olmasının asıl sebebidir. Kardeşi soğana göre tadı daha yumuşak ve hafif olan pırasa, hoş rayihası ile yemeklere baskın olmayan bir lezzet katar. Besleyici değeri yüksek olan bu her derde deva sebze; ekonomik, sağlıklı ve verimlidir.
Ülkemizde bolca yetişen pırasanın hası olan kamış pırasası, kardeşi kara pırasaya göre daha lezzetli ve değerlidir. Sayısız faydasının yanı sıra tariflerde sıklıkla sap ve köküyle sofralarda kendine yer bulur. Çorbadan böreğe çeşitli şekillere girer. Yemek ve et suyuna aromasını, lezzetini ve bereketini katan pırasa; şurubu, tohumu ve suyu ile de ilaç ve kozmetik dünyasında yerini alır.
Dünyanın tüm mutfaklarında sınırsız sayıda tarifi olan pırasayı pişirmeden en az beş dakika önce kesmeyi öneriyor uzmanlar. Seçerken de yapraklarının koyu yeşil, boyun kısımlarının beyaz olmasına, soğanlarının zedelenmiş veya sararmış olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Yıkamadan ve kesmeden bir hafta buzdolabında saklanabilen pırasayı plastik poşette tutmak, nemin korunmasını sağlıyor. Boylu poslu bu kış güzelini farklı, yenilikçi tariflerle, yemeğin eşlikçisi konumundan sofranın yıldızı konumuna getirebilir; sevmiyorum diyenleri modern yorumlarla şaşırtabilirsiniz. Hatta pırasa böreği gibi klasik bir lezzeti; ekleyeceğiniz yeni uygulamalarla şaşırtıcı ve heyecan verici bir boyuta taşıyabilir, pırasayı yeniden keşfedebilirsiniz.
Faydaları:
1. Pırasa bir prebiyotiktir. Sindirimi kolaylaştırır. Böbrekleri, bağırsakları ve mideyi çalıştırıp güçlendirir.
2. Çok zengin bir kalsiyum kaynağıdır.
3. Kuvvetli bir antioksidan olduğu kadar göz sağlığını destekleyen A vitamini açısından da zengindir.
4. Düşük kalori seviyesi ile sağlıklı beslenme ve diyet sebzesidir.
5. Kansere karşı koruyucudur.
|
Pırasa |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc97530
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2014
1,386 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolu kökenli, sarımsık türünden gelen ve sebze olarak yetiştirilen bir bitkidir.Genellikle pişirilerek yenmesine karşın bazı yörelerde salata yapımında da kullanılmaktadır. Toprak altında kalan beyaz ve gevrek olan kısmı daha çok sevilerek tüketilir. Zeytinyağlı ve etli yemeklerin yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca beyaz kısımları çeşitli boylarda kesildikten sonra içleri çıkarılmak suretiyle dolma yapımında da kullanılır. Etli ve zeytinyağlı dolması yapılır. Pırasa Anadolu kökenli, sarımsık türünden gelen ve sebze olarak yetiştirilen bir bitkidir.Genellikle pişirilerek yenmesine karşın bazı yörelerde salata yapımında da kullanılmaktadır. Toprak altında kalan beyaz ve gevrek olan kısmı daha çok sevilerek tüketilir. Zeytinyağlı ve etli yemeklerin yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca beyaz kısımları çeşitli boylarda kesildikten sonra içleri çıkarılmak suretiyle dolma yapımında da kullanılır. Etli ve zeytinyağlı dolması yapılır.
|
Pırasa Hakkında |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176338
Gönderme Tarihi: 08.Şub.2024
127 defa indirildi / yazdırıldı
|
Pırasa, kendine has kokusu ve aromatik lezzetiyle sağlıklı beslenme düzeninin demirbaş üyesi kabul edilir. Pırasa besin değeri yüksek doyurucu ve destekleyici bir sebze ancak herkese hitap etmediği kabul edilen bir gerçektir. Türk mutfağında zeytinyağlı tariflerle yer edinen pırasa, soğan ve sarımsak ailesinden gelir, faydalı içeriğiyle mevsiminde düzenli tüketilmesi önerilir. Pırasa hafif bir lezzete sahiptir; birçok diyetin başrolünü süsler, şifa deposu olması sebebiyle ise diyetlerin temel besini olur. Tarihin eski çağlarından beri insanoğlunun sofrasında yer alan pırasa, soğan ve sarımsağın da dahil olduğu, Zambakgiller ailesinden. Pırasa adı dilimize Yunancadaki "prason" sözünden geliyor. Antik çağda Mezopotamya ve Orta Doğu'nun en sevilen sebzelerinden biridir. Yunan, Antik Mısır, Hitit ve de Roma uygarlıklarında da pırasa bilinmektedir.
Pırasa alırken beyaz kısmı fazla olanları tercih edin. Beyaz kısımlarının üzerinde ezikler ve patlaklar olan pırasaları almayın. Satın aldığınız pırasaların yeşil kısımlarının parlak olmasına dikkat edin. Pırasaların aynı kalınlıkta olanlarını seçin. Aynı kalınlıktaki pırasalar eşit sürede pişerler. Pırasa çiğ halde ve yıkanmadan buzdolabında uzun süre saklanabilir. Pişmiş pırasayı en fazla iki gün içinde tüketin.
|
|
Pırasa Tarifleri Diğer Konular
|
|