Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Osmaniye'de Özel Gün ve Törenlerde Yapılan Yiyecekler


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Osmaniye'de Özel Gün ve Törenlerde Yapılan Yiyecekler

Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1519
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc183729
Gönderme Tarihi: 03.Tem.2025
14 defa indirildi / yazdırıldı




Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Yeni doğum yapan kadınlara akıt adı verilen tereyağı, ekmek, bal veya pekmez karışımından yapılan yiyecek yedirilir. Lohusayı ziyarete gelenler hediye olarak nişasta bulamacı (asıda) yapıp getirirler. Anne sütünü artırıcı özelliğinden dolayı lohusaya buğday, karpuz çekirdeği ve nohudun sac üzerinde kavrulmasıyla yapılan ve kavurga adı verilen çerez yedirilir.
Nişanın diğer ismi tatlıdır. Nişan takılmış manasında “tatlısı yenmiş” tabiri kullanılır. Yüzükler takıldıktan sonra tatlı bir şeyler ikram edilmesi gelenektir. Geçmişte lokum bisküvi, günümüzde baklava ikram edildiği için bu isimle anılmaktadır. Gelin görmeye (gelin ziyareti) gidilirken pekmezli kömbe yapılıp götürülür. Buna karşılık olarak gelin tarafından elbiselik kumaş hediye edilir. Pekmezli kömbe oğlan evi tarafından kına gecesinde davetlilere ikram edilmek amacıyla yapılıp kız evine götürülür ve kına yandıktan sonra dağıtılır.
Oğlan evi tarafından düğün öncesinde yapılacak yemekler için büyük bir hayvan kesilir. Yemekler kesilen hayvanların etiyle yapılmaktadır. Düğünden bir hafta önce, düğün sahipleri tarafından yakın akrabalar ve komşular davet edilerek yüksük çorbası için yüksük dökülür. Düğünlerde; nohut yahnisi, kavurma, patates sulusu, döş dolmalı döğme pilavı, etli kuru fasulye, patlıcan tava, yüksük (hamur) çorbası, sarma dolma, kıymalı lahana sarması, türlü, cacık veya ayran yapılır. Bu yemekler gelin oğlan evine indiği gün yapılan yemeklerdir.
Düğün yemekleri kadınlar tarafından yardımlaşma usulü gerçekleşmektedir. Kazanların kapakları düğün sahibi tarafından besmele ile açılmakta ve yemek yapanlara bahşiş verilmektedir. Buna “çomça tutma” da denir. Ahçı tarafından tutulan çomçaya düğün sahibi (kayınpeder, kayın vb.) bahşiş bırakır. Bazı yerlerde ise hoca gelip dua okunduktan sonra yemeklerin kapağı açılır. Davarın döşlü kısmı yahninin içerisinde köyün ileri gelenlerinden birinin önüne konur. Bunu yiyen kişi aşçıya bahşiş verir. Ayrıca aşçıya düğünün sonunda şalvarlık, tülbent vb. gibi hediyeler verilir.
Erkek evinde yapılan yemeklerin bir kısmı kız evine de gönderilir. Gelin, oğlan evine indiği gün geline nar, şeker veya limon şerbeti ikram edilir. Düğünden bir gün sonrasına baş adı verilir. Baş günü kadınlar toplanır. Mevlit okunur ve arkasından kelle paça ikram edilir. Düğünden bir süre geçtikten sonra yeni evli çiftlerin yakınları ve akrabaları tarafından yemek daveti düzenlenir. Bu yemekte genellikle tavuk doldurması, etli kömbe, içli köfte, kuru fasulye yemeği, yüksük çorbası yapılmaktadır.
Yufka ekmek günlük tüketimi karşılamak üzere yapıldığı gibi özel gün ve törenler vesilesiyle de gerçekleştirilmektedir. Kurban bayramlarından önce kurban etiyle birlikte yenmek için yapıldığından “bayram ekmeği”, düğün öncesinde yapıldığından “düğün ekmeği” gibi adlandırmalar da yapılmaktadır.
Cenazelerde üç gün boyunca ölü evine yemek yaptırılmaz. Komşular aralarında anlaşarak ve sıra takip ederek yemek yapar. Pilav, salata, kuru fasulye, sac kömbesi, sarma dolma yapılan yemekler arasındadır. Cenazenin üçüncü günü “ölünün, dirinin hayrına yapılsın, kokusu ölünün burnuna gitsin” inancı ile un helvası yapılıp dağıtılır. Kuran okutulur.
Yağmur yağdırma törenlerinde tilki kılığına giren çocuk kapı kapı dolaştırılır. Bu oyun genellikle akşam vakitlerinde oynanır. Beraberinde köyün bütün çocukları da olur. Gittiği evlerden “tilki tilki pağğuk” diyerek un, yağ vs. toplarlar. Toplanan malzeme ile bazlama veya bayram kömbesi yapılıp çocuklara dağıtılır.
Yaylaya göç gerçekleştirildiği gün akşamdan mayalandırılmış yoğurtla ayran yapılır. Ayrana ekmek doğranır ve buna doğrambaç adı verilir. Yakınlar davet edilir ve hep birlikte ziyafet düzenlenir.
Ramazan ayının ilk ve son günü hayır olması için etli veya tavuklu dövme pilavı yapılıp en az yedi eve dağıtmak adettendir. Hayır dualarını almak maksadıyla özellikle yaşlı insanlara götürülür. Ramazan sofralarında genellikle sac kömbesi, et doldurması, tavuklu dövme pilavı, yüksük çorbası, içli köfte, et veya tavuk tava gibi yemekler bulunmaktadır.
Ramazan Bayramlarında gelen misafirlere çay, limonata yanında ikram edilmek üzere bayram kömbesi yapılmaktadır. Evlerde bayram kömbesi yapımına bayramdan bir hafta önce başlanır. Her evde bir gün yapılacak şekilde imece usulü bir sıra takip edilmektedir. Mahalle fırınları Ramazanlarda sabaha kadar çalıştığından fırınlardan gün sırası alınmaktadır.
Ramazan Bayramlarından bir gün önce yoğurtlu ve pekmezli kömbe gibi tatlılar da yapılmaktadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı halk arasında “kömbeli bayram” olarak da tabir edilir. Tatlı olarak bayram süresince daha önceden yapılıp hazırlanan karakuş tatlısı ve sarı burma tatlısı ikramı da gerçekleştirilmektedir.
Kurban Bayramlarının birinci günü et haşlama, sac kavurması veya kebap yapılmaktadır. Daha sonraki günlerde ise kelle paça, karın söğüş, bumbar, çöz közlemesi, ciğer ve diğer sakatatlar pişirilir. Kurbanın döşü ayrılarak sonraki günlerde döş doldurması yapılır.







Osmaniye'de Özel Gün ve Törenlerde Yapılan Yiyecekler Tarifleri Diğer Konular



(1 adet Osmaniye'de Özel Gün ve Törenlerde Yapılan Yiyecekler 121 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® X sayfası