|
|
Kiraz |
|
nihal ibrişim
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.05.2009
Mesajlar: 42 Şehir: İzmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc36203
Gönderme Tarihi: 05.May.2009
2,066 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kiraz, gülgiller familyasından bir meyve ağacına ve bu ağacın lezzetli meyvelerine verilen ad. Yapılan araştırmalara göre bu lezzetli kırmızı meyvenin anayurdu Anadolu. Boyu yaklaşık 15 metreye kadar uzayabi-len kiraz ağacının piramitsi bir tacı, uzunca yumurta biçimli ve dişli kenarlı yaprakları ve birkaç tanesi bir arada küme oluşturan beyaz çiçekleri var.
Bileşiminde A ve C vitaminin yanı sıra, az miktarlarda kalsiyum ve fosfor da bulunan kiraz daha çok taze meyve olarak tüketiliyor. Ayrıca şekerlemesi de yapılıyor.
Kirazın birçok çeşidi var. Bunlardan turfandakaranın, meyvesi orta irilikte ve yuvarlak, kabuğu siyahımsı ve eti koyu kırmızı. Meyvesi iri ve yuvarlak, kabuğu koyu kırmızı. Eti açık sarı olan karabodurun meyvesi orta irilikte, kabuğu koyu ve ince sarı üstüne kırmızılı alacalı. Dalbastının ise eti krem renginde. Ayrıca meyvesi iri ve kabuğu kırmızı olan napolyon, meyvesi çok iri ve kabuğu bordo renginde olan bing, meyvesi çok iri ve koni biçiminde kabuğu kırmızı olan lambert de en iyi bilinenler. Süs kirazı ya da çiçek kirazı olarak tanınan Uzakdoğu kökenli bazı kiraz çeşitleri de gösterişli çiçekleri nedeniyle yaygın biçimde süs bitkisi olarak yetiştiriliyor. Ancak bunların çoğunda meyve oluşmuyor. Düşük kalori değerleriyle de dikkat çeken kiraz, diyet yapanlar m da sofralarından eksik etmemeleri gereken bir meyve.
|
Kiraz |
|
ikbal
Aşçıbaşı
Kayıt: 29.04.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Afyonkarahisar |
Kısa URL: https://ml.md/lc35972
Gönderme Tarihi: 29.Nis.2009
2,006 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kiraz, hepimizin en sevdiği meyveler arasındadır. Gülgüler ailesinden olan kirazın Latince ismi, "Prunus Avium"dur. Doğu Avrupa ve Batı Asya arasındaki bölgelerde yetişir. Kirazın kırmızı, sarı pembemsi, alacalı ve bordo renkleri vardır.
Meyvesi iri ve kabuğu kırmızı olan "napolyon"; meyvesi çok iri, kabuğu çok koyu bordo olan "bing"; eti açık sarı, meyvesi orta irilikte, kabuğu koyu ve ince sarı üstüne kırmızı alacalı olan "karabodur", eti krem renginde olan "dalbastı" en iyi bilinen çeşitleridir. Süs kirazı olarak tanınan Uzakdoğu kökenli bazı kiraz çeşitleri ise, harika görünümleri nedeniyle yaygın şekilde süs bitkisi olarak yetiştirilir.
|
Kiraz Hakkında |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc110307
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2015
1,301 defa indirildi / yazdırıldı
|
Emre Değirmenci
Kiraz (Prunus avium), gülgiller (Rosaceae) familyasından Giresun, Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu'da doğal olarak bulunan meyve ağacı.
Kiraz dünyada geniş bir yayılım göstermektedir. Ancak ticari anlamda üretimi Türkiye, ABD, İran ve İtalya gibi ülkelerde yapılmaktadır. Yıllara ve iklim şartlarına göre değişmekle beraber dünya kiraz üretiminde ilk sıralarda yer alan Türkiye, kiraz ihracatında da söz sahibi ülkelerden biridir. Kiraz üretimi ülkemizde başlıca Kemalpaşa (İzmir), Manisa, Akşehir (Konya), Sultandağı (Afyonkarahisar), Uluborlu (Isparta), Honaz (Denizli) ve son zamanlarda Hadim ve Taşkent (Konya) bölgelerinde gerçekleşmektedir.
Yıllara ve iklim şartlarına göre değişmekle beraber dünya kiraz üretiminde ilk sıralarda yer alan Türkiye, kiraz ihracatında da söz sahibi ülkelerden biridir.
Kiraz üretimimizin hemen hemen tamamı dünyanın en önemli kirazları arasına girmiş olan ve Avrupada Türk Kirazı olarak bilinen 0900 Ziraat çeşidinden oluşmaktadır.
Kiraz Çeşitleri
Ülkemizde temel çeşit; iri, sert ve tatlı meyve eti, çatlamaya dayanıklı meyvesi, uzun-yeşil sapı, yola ve muhafazaya dayanıklılığı ile dünyanın en önemli kirazları arasına girmiş olan ve Avrupada Türk Kirazı olarak bilinen 0900 Ziraat çeşididir. Buna ek olarak; Bunların haricinde erkenci bölgelerde Early Burlat ve Turfanda; işlemeye yönelik olarak da Starks Gold çeşitleri öne çıkmaktadırBing, Lambert, Van, Stella, Starks Gold, Biggareau Gaucher, Gılli ve Merton Late yetiştirilen diğer çeşitler arasındadır. Bunlarla birlikte Sweet Heart, Celeste, Kordia, Regina, Sunburst, Summit gibi yeni bazı kiraz çeşitleri de kiraz tarımına konu olmaktadır.
Türkiye'nin çok farklı fiziki koşulları nedeniyle, bölgeler arasında kirazın olgunlaşması bakımından 1.5 aya varan farklılıklar görülebilmektedir. Modern tarım yöntemlerinin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte kirazda verim ve kalite de artmaktadır. Türkiyede en kaliteli kirazlar Torosların kuzey yamaçlarında,Göksu Nehrinin kaynağında yer alan Korualan Kasabasında, Mernek Köyüne bağlı Çile dağının eteklerinde İbrim Sarıoluk Mevkiinde Mernek Yaylasında ve Afyon'un Çay ilçesinin Eber Kasabasında yetişir. Kiraz yetiştiriciliği ve üretimi olarak Afyonkarahisar ili Sultandağı ve Çay ilçeleri Konya Ereğli yöreside çok meşhurdur. Bu kaliteli kirazın yetişme sebebi ise Sultandağları ve Akşehir ve Eber göllerin Özel iklim koşulları oluşturmasıdır. Tescilli ve marka değerli bir üretim yapısı oluşturulmakta ve Dış ticarette önemli bir pay olan İhracat yapılmaktadır.
Kiraz ağacının meyvesi, bulunduğu bölgeye göre nisan sonu ile temmuz ayı arasında olgunlaştığında, siyaha yakın kırmızı ya da sarı renkte olur. 1-3 cm. çapında yuvarlak biçimli, etli, sulu, az lifli, aromalı ve lezzetli olan meyveyi, dallara ince uzun bir sap bağlar. Fosfor, B3 ve C vitamini ile meyve şekeri yönünden zengin olan kiraz sevilerek yenen bir meyvedir. Ayrıca pastacılık, şekerlemecilik ve içki yapımında kullanıldığı gibi reçeli de yapılır. Olgun kiraz ağacının kerestesi marangozlukta kullanılır.
En Çok Kiraz Üreten Ülkeler - 2007
Türkiye 398.1
ABD 310.7
İran 225.0
İtalya 145.1
Rusya 100.0
Suriye 75.0
İspanya 72.6
Ukrayna 68.2
Romanya 65.2
Yunanistan 62.8
DÜNYA TOPLAMI 2,083.1
Kaynak:Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
Kirazdan; meyve suyu, marmelat, reçel, dondurulmuş meyve üretimi yapılmaktadır.
|
|
Kiraz Tarifleri Diğer Konular
|
|