|
|
Çay Servisi |
|
piyes
Aşçıbaşı
Kayıt: 23.12.2009
Mesajlar: 23 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc45236
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2009
5,069 defa indirildi / yazdırıldı
|
İkindi çayında servis evin hanımı ya da —varsa— genç kızları tarafından yapılır. Hazırlayan bir yardımcı bulunsa bile ev sahibesi ya da evin genç kızları dururken servisin hizmetçiye yaptırılması uygun olmaz.
Ev sahibesi çayları tepsi içinde misafirlerin bulunduğu salona bizzat getirir ve ikram eder. Çay tepsisinin içine örtü konulmaz. Bardaklar, misafirin oturduğu yere en yakın ve elini uzattığı zaman alabileceği bir küçük masa ya da sehpa üzerine konur. İkram, salondaki en yaşlı misafirden ya da ilk gelenden başlanmak üzere sıra ile yapılır. Çocuklar —varsa— en sona bırakılır.
Çaylar masalara konulduktan sonra ev sahibesi misafirlerin yanlarına tek tek giderek, bardağa göre almak istedikleri şeker miktarını sorar ve maşa ile tutmak suretiyle şekerleri bardağa kendisi koyar.
Sonra, sıra pasta ikramına gelir. Ev sahibesi veya evin genç kızı büyükçe bir kayık tabağa konulmuş olan pastayı konukların yanlarına götürür. Evvelden sehpalara peçeteleri ile birlikte konmuş olan tabaklara her cinsten, duruma göre, bir ya da ikişer tane olmak üzere koyar. Misafire tuzlu ya da tatlı pastayı tercih ettiğini sormak gereklidir. Bazı kimseler tatlı pasta yemek istemezler veya sağlık durumları bakımından yemezler. Onun için sormak ve ondan sonra pastalarını tabaklarına koymak gerekir.
Bazı konuklar pastaların içinden bazılarını seçmeyi tercih ederler. Bu doğru değildir. Ev sahibesinin ikram ettiği pastayı reddetmemek, sadece çokluğu konusunda mazeret beyan etmek yerinde olabilir. Çok çeşitli bir pasta tabağındakilerin hepsinden almaya kalkışmak çirkin kaçar. Bunu mümkün olduğu kadar ev sahibesinin inisiyatifine bırakmak, onun fazla vermeye kalkması halinde ise bu davranışı kibarca önleyerek reddetmek zarif bir hareket olur.
|
ÇAY SOFRASI DÜZENİ VE SERVİSİ |
|
muhsin76
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.07.2011
Mesajlar: 22
|
Kısa URL: https://ml.md/lc65923
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2011
3,963 defa indirildi / yazdırıldı
|
Evlerin küçülmesi, ekonomik şartların ağırlaşması, fazla yorulmadan pek çok kişiyi ağırlama isteği nedeniyle, bugün büyük ziyafetlerin yerini çay ziyafetleri almıştır.
Çay ziyafetleri de ziyafetler gibi, özel ve resmi olmak üzere iki şekilde yapılır.
Özel çay ziyafetleri, dostlarımızla günün yorgunluklarını gidermek amacıyla akşam üzerleri bir araya geldiğimiz ve 1-2 pasta-bisküyi çeşidiyle, çay veya diğer soğuk içkileri ikram ettiğimiz toplantılardır.
Resmi çay ziyafetleri ise belli bir amacı gerçekleştirmek üzere davetiye göndermek suretiyle hazırlanan toplantılardır. Çay ziyafetine davette, resmi yemek daveti gibi, davet edilecek kişilere ya bir hafta önceden veya en az 2-3 gün önceden davetiye gönderilerek yapılır.
Çok yakın dostların özel ve resmi davetlere çağrılması telefonla da yapılabilir.
Çaya davet edilen kişinin gelip gelmeyeceğini ev sahibine mutlaka bildirmesi gerektir.
Çay ziyafetleri yemek ziyafetlerine göre daha ekonomik olması nedeniyle daha sık yapılır. Bu ziyafetler; evlilik, doğum, tanışma, kutlama, vb. gibi pek çok amaçlarla hazırlanır.
Bu ziyafetlerde fazla çeşitlere lüzum yoktur. Az sayıda yakın dostlara vereceğimiz çay ziyafetlerinde bir veya iki çeşit tatlı, bir veya iki çeşit tuzlu bisküvi yeterlidir. Bazen aşırı ikram da hem ekonomik nedenler, hem de şişmanlama korkuları nedeniyle, gelenleri tedirgin edebilir. Gelen misafirler de size aynı şekilde ikramda bulunmak isteyeceklerdir. Bu bakımlardan, ikramlarda aşırılığa kaçmamalıdır.
|
ÇAY SERVİSİ |
|
meyra
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.08.2009
Mesajlar: 38 Şehir: İzmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc38745
Gönderme Tarihi: 01.Ağu.2009
3,358 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çay normal olarak çaydanlıklarla servisi yapılır.
Çay, sütle içilecekse önce çay fincana boşaltılır sonra süt ilâve edilir, demliğin içine hiç bir zaman süt konmamalıdır.
Çay daima ölçülerek kullanılmalı, iyi çay yapmak için ve ekonomik olmak için. 1/4 litre su için bir çay kaşığı çay yeterlidir. Fazla miktarda yapılacak çaylar için gramla saptanması uygundur. Çayın saklanması da önemlidir. Serin ve kuru bir yerde, sabun, meyve, peynir, baharat ve dezenfekte edici ilâçlar yanında bulundurmamahdır. Teneke kutularda veya kavanozlarda bulundurmalı, sayısı fazla olan davetlerde çay servisi büyük termoslarda 4 saat çok sıcak olarak muhafaza edilir. Böylece daha önce hazırlanabilir, çayın lezzetini termos hiçbir zaman bozmaz.
Çay servisinde yenecek maddelerin genellikle pastaların çok taze olmasına önem verilmelidir. Türk çayı çok iyi demlenmeli ve taze çayla yapılmalıdır.
Yabancı ülkelerde çay servisi yapılırken daima çay yanında süt veya küçük bir kapta krema ile servis edilir. Kullanılan araçlar son derece temiz olmalıdır.
Çay servisi kapalı salonlarda olduğu kadar teras ve bahçelerde de yapılabilir. Zerafet zevk içinde geçen bir servis tipidir. Masa örtüleri, peçeteler, çaydanlık, fincanlar, ince bir görünüşle yerleştirilmiş çiçek vazoları ile süslenir.
Her kişi için bir servis tabağı, çatal, bıçak ve bir peçete konur. Çay masasında servis sağ tarafta bulunan çay fincanına sağdan yapılır. Kişinin önünde bulunan servis tabağı pasta veya küçük kanapelerin yenmesi için yardımcı olur.
|
Çay servisi |
|
nurti
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.01.2009
Mesajlar: 21 Şehir: Nallıhan-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc32798
Gönderme Tarihi: 12.Oca.2009
2,942 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çay servisini Hazırlayan bir yardımcı bulunsa bile ev sahibesi ya da evin genç kızları dururken servisin hizmetçiye yaptırılması uygun görülmez.
Ev sahibesi çayları, misafirlerin bulunduğu salona bizzat getirir ve ikram eder. Çay tepsisinin içine görgü kurallarına göre örtü konulmaz. Bardaklar, misafirin oturduğu yere en yakın ve elini uzattığı zaman alabileceği bir küçük sehpa üzerine konur. İkram, salondaki en yaşlı misafirden başlanmak üzere sıra ile yapılması lâzımdır.
Çaylarda masalara konulduktan sonra ev sahibesi misafirlerin yanlarına tek tek giderek, bardağa göre almak istedikleri şeker miktarını sorar ve maşa ile tutmak suretiyle şekerleri bardağa kendisi koyar.
|
Çayların Servisi |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc97676
Gönderme Tarihi: 25.Nis.2014
2,762 defa indirildi / yazdırıldı
|
Servis edecek olduğunuz malzemenin; tepsi, fincan veya bardak, kaşık ve tabağın temizliğinden ve sağlamlığından emin olunuz. Özellikle ruj lekelerine ve çatlaklıklara dikkat ediniz.
Sipariş alırken sipariş ayrıntılarını not ederek hatalara meydan vermeyiniz. Örneğin bazı konuklar çayı açık, bazıları koyu demli çay ister.
Sıcak içecekleri, ısıtılmış fincan ve bardaklarda servis ediniz.
Bardak ve fincanlarda dudak payı bırakınız.
İçeceği fincanın ya da bardağın dışına taşırmadan servis ediniz.
Şekeri şekerlikle ve maşayla servis ediniz.
Şekerle birlikte sakarin bulundurunuz.
Her zaman nemli ve kuru temizlik bezini servantınızda bunundurunuz.
Temiz ve düzenli çalışınız boşalan ambalajları çöpe atıp dolan çöpleri boşaltınız.
Boş zamanlarınızda malzeme kontrolünü ve temizliği yapınız.
Çay servisi kültürden kültüre farklılıklar göstermektedir. Yaklaşık beşbin yıllık geçmişe sahip olan çay, yetiştirildiği ülkenin kültürüne göre servisi şekillenmiş, zamanla dünyada tüm ülkelerin tükettiği sıcak bir içecek haline gelmiştir. Doğada yetişen ve çay olarak tüketilen bazı bitki ve meyve çaylarınında kendine has servis yöntemleri vardır.
Günümüzde ön plana çıkan yöntem klasik çay servisi yöntemidir. Çayı pota, bardağa ya da fincana koymadan önce mutlaka süzünüz. Süzgeç kullanmanın temel sebebi görüntüsünün kötü durması ya da ağza çay yapraklarının gelme olasılığıyla beraber, bardakta kalan çay yapraklarının demlenmeye devam etmesidir. Bu da çay zevkini bozar. Başta İngiltere olmak üzere birçok ülkede siyah çay isteğe göre limon veya sütle servis edilebilir.
Çayların yanında pasta, kek, börek vb yiyecekler servis edilebilmektedir.
Klasik Çay Servisi:
Klasik çay servisi dendiğinde akla ilk gelen çay siyah çaydır. Renkleri ve tatları dışında siyah çay ile yeşil çay arasındaki farklardan biri de yeşil çayın genellikle altlığı olmayan fincanla, servis edilmesidir. Yüzyıllarca hiçbir tatlandırıcı kullanılmadan sunulan çaya zamanla çeşitli tatlandırıcılar, bal, şurup vs. katılmıştır. Çay günümüzde beyaz, esmer şekere ve tatlandırcılarla tatlandırılır.
Demlenen çay şöyle servis edilir: Çaydanlıkta demlenen çay porselen çaydanlığa alınmadan önce bir kez karıştırılır. Çay demlikten sonra pota veya bardağa süzülür. Çay servisi yapılırken yanında şeker veya tatlandırıcılar bulunur.
Klasik çay servisi iki şekilde yapılır. Potla yapılan servis ve fincanda yapılan servistir.
Potla yapılan klasik çay servisinde kullanılan servis araçları:
Çay servis tepsisi, peçete veya doley
Çay ve su potu(potların kendi altlığı var ise pot altına yerleştirilir. Üzerine dolley veya peçete konur. Yok ise dessert tabak ve içerisinde dolley konularak kullanılır)
Fincan ve altlığı
Çay kaşığı
Şekerlik ve maşa
Potla çay servisinde misafire sağdan yaklaşılır ve servis için izin istenir. Sırasıyla potta çay servisi yapışı çay fincanı kulpu ve kaşığın sapı misafirin sağına gelecek şekilde konur. Şekerlik ve maşası fincanın ilerisine konur. Fincana ilk çay servisi garson tarafından yapılır. Fincanın sağ ilerisine çay potu ve yanına su potu yerleştirilir. Misafirin başka isteği olup olmadığı sorulup masadan uzaklaşılır.
Fincanla yapılan klasik çay servisinde kullanılan servis araçları;
Çay servis tepsisi, peçete veya dolley
Çay bardağı veya fincanı ve altlığı
Çay kaşığı
Şekerlik ve maşa
Fincanla klasik çay servisinin potlu servisten farkı, çayın konuk masasına fincanla getirilmesidir.
Barda tepsiye gerekli servis araçları konur.
Fincana veya bardağa yeteri miktarda çay süzülür, üzerine su doldurulur.
Tepsiyle misafire sağdan yaklaşarak servis için izin istenir.
Çay fincanı misafirin önüne kaşıkla beraber konur.
Şekerlik ve maşası bardağın ilerisine konup servis tamamlanır.
Misafirin başka isteği olup olmadığı sorularak masadan uzaklaşılır.
|
|
Çay servisi Tarifleri Sofra Düzeni ve Servis
|
|