|
|
Bursa Mutfak Kültürü |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc35867
Gönderme Tarihi: 27.Nis.2009
12,197 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bursa ve Yöresinin, bir kısmı artık kitaplarda kalan özgün yemekleri; düğün çorbası, etli erik yemeği, keşkek, nohutlu mantı, kartalaç, zeytinyağlı enginar dolması, etli pırasa dolması, gavata, kereviz, köbete, güvercin bunu, gülvarak, cennet künkü, bülbül konağı, çatal tatlısı ve kestane şekeridir. Sanayileşme ve toplumsal değişme, yörede beslenme alışkanlıklarına yeni özellikler katmış; kadınların çalışma yaşamına giderek artan oranda katılmaları, çok emek gerektiren geleneksek yemeklerin bırakılmasına neden olmuştur. Günümüzde, bulgur, erişte, tarhana, kuskus gibi geleneksel yiyeceklerin yerini hazır yiyecekler almıştır. Hazır yiyeceklerin kullanım alanı genişlemekte, beslenmede kolaylık ve akılcılık öne çıkmaktadır.
Bursa mutfağındaki çeşit zenginliği bir çok etkene bağlıdır.
Orta Asya ve Anadolu topraklarının sunduğu ürünlerdeki çeşitlilik, tarihsel süreç içindeki kültürler arası etkileşim ve Osmanlı saraylarında gelişen yeni tatlar, Bursa mutfak kültürünün oluşmasında rol oynamıştır.
Bu kültürün oluşturduğu zengin Bursa mutfağı, günümüz Türk mutfağına armağan ettiği birçok yemek ve tatlıyla tanınmaktadır. İskender Kebap, İnegöl Köfte, Kemalpaşa talısı, pideli kebap, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası olarakta bilinen cennet künkü, höşmenim ve kestane şekeri Bursa ile anılan tatların başında gelir.
Türkiye' nin dört bir yanına yayılmasının yanı sıra uzun yolculuklara çıkıp Avrupa' ya, Avusturalya' ya, Rusya' ya kadar giden döner kebap ve kestane şekerinin memleketi Bursa' dır. Ayrıca Bursa'nın verimli topraklarında yetişen çilek, şeftali, kestane, zeytin de Bursa ile özdeşleşmiş ürünler arasındadır.
Çorbalar
Tarhana çorbası, sütlü oğmaç çorbası, yeşil mercimekli oğmaç çorbası, Düğün çorbası , Balık çorbası, ekşili baş çorbası,
Sebze Yemekleri
Etli Gavata, Kurutulmuş yeşil fasulye yemeği, kestaneli etli lahana dolması (Zeytinyağlısı da yapılıyor), Mısır unu sarması, Kaşarlı pırasa, kereviz dolması, patlıcan silkmesi
Etli Yemekleri
İnegöl Köftesi,Yörük kebabı,Büryan,Yufkalı hindi, keşkek, av hayvanlarından yapılan yahni, ekşili köfte, İnegöl köfte, ciğer sarması, mumbar dolması, pide kebabı, şipit.
Tatlılar
Cennet köşkü , Dilber dudağı,Ramazan helvası, Cevizli Baklava,Kemalpaşa Peynir tatlısı, İncir dolması, Zerde, kaymaçina.
Hamur İşleri
Hamur İşleri ; mantı (nohutlu , sade ve kıymalı) cevizli lokum,Çerkes mantısı, kuru yufka böreği, mısır böreği, hamur bamyası, Asude, pırasa böreği, Dızmana.
Bursaya özgü yemekler düğün çorbası, pide kebabı, köbete, Bursa mantısı, pilimen çorbası, gavata, etli erik yemeği, güvercin burnu, zeytinyağlı enginar dolması, iskender kebabı, kasap köfte önemli bir yer teşkil etmektedir.
Köbete: Haşlanmış tavuk, soğan ve domates ile yapılmış bir çeşit börektir.
Bursa mantısı: Fırınlanarak hazırlanan bir çeşit mantıdır.
Pilimen çorbası: Fırınlanmadan hazırlanan bir çeşit mantı çorbasıdır.
Gavata: Yeşil domatese benzeyen bir sebze olan gavatanın koyun eti ile pişirilerek hazırlandığı bir yemektir.
Etli Erik Yemeği: Soğan, et ve yeşil erikten yapılan bir yemektir.
|
Uludağ'dan Esintiler Bursa Mutfağı |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc53191
Gönderme Tarihi: 02.Tem.2010
2,266 defa indirildi / yazdırıldı
|
Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti olan Bursa, aynı zamanda antik çağlarda, Roma ve Yunan dönemlerinde de önemli yaşam ve uygarlık merkezlerinden biri olmuştur. Doğa da Bursa'ya çok cömert davranmıştır. Zeytin olmazsa olmazı, şeftali ve çilek ise süsüdür Bursa'nın. Bursa dağlarındaki kestane ormanlarında yetişen kestaneler kent mutfağında karakteristik bir rol oynar. Bursa'da et denilince akla ilkin İskender kebabı gelir. Bursa'da İskender kebabı sadece bir yemek değil, bir kültürün de ifade edilişidir aslında. 19. yüzyılda yemeği keşfeden ve günümüzde adı ile anılan Bursalı İskender Ağa, bu yemeği yapıp satanlara da, afiyetle yiyenlere de bazı öğütlerde bulunur. Satan, parası olmayana da, yetişmeyene de yemekten ikram etmelidir. Ustası, kendi yemediğini başkasına yedirmemelidir. Etin, kömürün, salçanın, tereyağın ise hasını buluşturmalıdır birbirleriyle. Yiyenler ise, dışarıdan fazlaca görülmeyen, insanların gözünden "sırlanmış" bir mekânda yemelidir bu güzelim yemeği. Bursa mutfağında Rumeli esintileri de göze çarpar. Öte taraftan Kemalpaşa olarak da bilinen peynir tatlısı Bursa tatlılarının en meşhuru. Hamur işleri arasında ise özellikle öğle zamanları ve pazar günleri yapılan "cantık" oldukça popüler. Koyunun "gömlek" adı verilen ince tabakasının iç pilav ve çok küçük doğranmış karaciğer parçalarıyla lezzetlendirilmesiyle yapılan ciğer sarma ise yörenin bir diğer vazgeçilmezi. Bursa yemeklerinin lezzet sırlarından en önemlisi ise Uludağ eteklerinin zengin florasında beslenen yöre hayvanlarının etlerinin tercih edilişi olsa gerek. Lezzet dolu ve keyifli bir hafta sonu için Bursa her zaman en doğru adresler arasında.
|
Bursa Yemekleri Hakkında |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176386
Gönderme Tarihi: 11.Şub.2024
85 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bursa Turizm Platformu
“Türkiye’nin en gelişmiş kentlerinden biri olan Bursa, doğal zenginlikleri ve tarihsel dokusuyla önem taşır. Bursa, Osmanlı Devletinin ilk başkenti olması sebebiyle Türk - Osmanlı kültürüyle beraber, yaşanan göçler de Bursa sofralarını alabildiğine bir lezzet deryasına dönüştürmüştür ve Türkiye’nin en ünlü lezzetlerini ortaya çıkaran bir şehir olmuştur.
Bu kültürün oluşturduğu zengin Bursa mutfağı, günümüz Türk mutfağına armağan ettiği birçok yemek ve tatlıyla tanınmaktadır. BURSA KEBABI, İNEGÖL KÖFTE, KEMALPAŞA TATLISI, PİDELİ KEBAP, CEVİZLİ LOKUM, SÜTLÜ KADAYIF, TAHİNLİ PİDE ve KESTANE ŞEKERİ Bursa ile anılan tatların başında gelir. Namı Türkiye’nin dört bir yanına yayılmasının yanı sıra Avrupa’ya, Avustralya’ya ve Rusya’ya kadar uzanmıştır.
Bursa’da iklim ve coğrafyanın tarıma elverişli olması, her tür sebze ve meyve çeşidinin yetişmesine olanak sağlamıştır. Verimli topraklarında yetişen İNCİR, KİRAZ, ŞEFTALİ, KESTANE, ZEYTİN de Bursa ile özdeşleşmiş ürünler arasındadır.”
|
|
Bursa Mutfak Kültürü Tarifleri Diğer Konular
|
|