Muğla Valiliği
Hamur malzemesi:
500 gr mısır unu
3-3,5 su bardağı süt
Tuz
İç harcı:
1 kg oğlak, kuzu ya da dana eti
250-300 gr. iç yağı
1 su bardağı bulgur
1-2 adet kuru soğan
Tuz
Kekik
Sıra (tohumu ezilir)
Karabiber
Toz kırmızı biber
Fesleğen
Üzeri için:
1 yemek kaşığı zeytinyağı (tercihe göre 1 yemek kaşığı tereyağı)
İç malzeme için, bulgur sıcak su ile ıslatılır. Et ve iç yağ küp küp doğranır, bir tavada, tuz atılarak kavurmaya alınır. Soğanlar doğranır, pişmesine yakın etin üzerine eklenir. Soğanlar pişince, bulgur ilave edilir. Hep birlikte 5-6 dakika daha kavurduktan sonra ocağın altı kapatılır, baharatlar atılır ve harç soğumaya bırakılır.
Böreğin hamuru için tuz eklenen mısır unu, süt ile yumuşak bir kıvamda yoğrulur. Una, biraz buğday unu da ilave edilebilmektedir. Yoğrulan hamurdan iki eşit beze yapılır. Bezelerden ilki, tabanı yağlanan yuvarlak bir tepsinin içine döşenir. Üstüne, soğuyan iç malzeme eşit şekilde dağıtılır. İkinci beze de açılır, harcın üstüne kapatılır. Yüzeyi zeytinyağı ile yağlandıktan sonra börek dilimlenir, fırına verilir.
Günümüzde ev fırınlarında kolayca pişirilebilen bu börek geleneksel yöntemde derince bir leğen içinde üstüne sini kapatmak suretiyle közde ve külde pişirilir.
Börek, altı ve üstü kızardıktan sonra ki, bu süre genelde 40-45 dakikadır, ocaktan ya da fırından çıkarılır. Kurumaması için hızlı pişirilmesi gerekir.
Tercihe göre, üstüne bıçak yardımıyla delikler açılır, tereyağı konur.
Sıcak olarak ikram edilir. Yanında yoğurt ya da ayran ve mevsim salatası iyi gider.
Leğen böreğinde, hamurun süt yerine su, iç harcın kavurma yerine kıyma ile hazırlandığı farklı uygulamalar da vardır.
Not: Leğen böreği, yaygın olarak bilinen böreklere göre iç malzemesi ve hamuru bakımından farklılık gösteren bir börek çeşididir. Mısır unu ile yapılır. Bu böreğin bir başka özelliği de, eskiden Kurban Bayramlarında kurban kavurması ile yapılan özel yemeklerden biri olmasıdır.
|