Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Iğdır Yemekleri (1 adet - 430 defa bakıldı)

Iğdır Yemekleri


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Iğdır Yemekleri

dolu
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1562
Şehir: Denizli
Kısa URL: https://ml.md/lc179881
Gönderme Tarihi: 13.Ekm.2024
85 defa indirildi / yazdırıldı




https://www.tatilbudur.com

“Iğdır mutfağı” denildiğinde herkesin aklına farklı bir lezzet geliyor. Gastronomik açıdan renkli bir deneyim vadeden Iğdır, her damak tadına hitap edebilecek geniş bir yemek çeşitliliğine sahip. Merkezde ve ilçelerde yer alan restoranlar ya da esnaf lokantaları ile deneme şansı yakalayacağınız pek çok lezzeti bir başka şehirde görmüş olma ihtimaliniz dahi oldukça düşük.
Iğdır mutfağı için geniş ve özel olduğu söylenebilir. Doğu Anadolu bölgesinin kültürünü yansıtan mutfağı, sınırlarında bulunan üç farklı ülkeden de etkilemiş. Dolayısıyla gelişmiş bir yemek kültürüne sahip olduğunu ve her damak tadına uyum sağlayabilecek bir yemek bulmayı kolaylaştırdığını söylemek mümkün.
Iğdır mutfağında özellikle Doğu Anadolu bölgesinin izleri görüldüğü için yemekler et ve protein ağırlıklı. Uzun süre tok kalmaya yardımcı, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtan lezzetleri ile bir adım önde olan Iğdır mutfağı, seyahatinizi daha keyifli ve renkli hâle getirir.
Yılın dört mevsimi boyunca çeşitli sebepler dolayısıyla ziyaret edilen, kültürel, doğal ve turistik yerleri ile ön planda olan Iğdır, mutfağı ile de dikkat çeker. Eğer siz de Iğdır seyahati yapıyorsanız denemeniz gereken pek çok lezzet olduğunu bilmelisiniz.

Iğdır’ın meşhur yemekleri
1.Bozbaş
Iğdır’a ait en sevilen yöresel lezzetlerin başında bozbaş geliyor. İçerisinde nohut, soğan, patates, kemikli et, zerdeçal ve pul biber gibi baharatlarla yağ bulunan bozbaş, yöre halkı tarafından evlerde en çok hazırlanan yemekler arasında. Farklı baharatları ile oldukça doyurucu bir lezzet olmasının yanı sıra gastronomik açıdan farklı bir deneyim olarak değerlendirilen bozbaş, köylerde ve evlerde göre halk tarafından hazırlansa da yöresel yemekler yapar restoranlarda bulmak mümkün olabilir.
Bozbaş içerisinde bulunan kemikli et ve nohut sebebiyle uzun süre boyunca tok kalmaya yardımcı olan Bozbaş yöre halkı tarafından genellikle akşam yemeklerinde tüketiliyor. Kış aylarının en sevilen menülerini süslüyor.
2.Taş Köfte
Iğdır’a dair yöresel yemeklerden biri olan ve yöre halkı tarafından oldukça sevilen taş köfte, Doğu Anadolu bölgesinin mutfağında yer alıyor. Ana vatanı Iğdır olmasına rağmen lezzetli ve doyurucu olması sebebiyle Doğu Anadolu bölgesinin pek çok yerinde sevilerek tüketilen taş köfte, çoğunlukla acılı bir şekilde servis ediliyor.
Porsiyonları ufak rağmen çok doyurucu olan taş köfte içerisinde kıyma, soğan, pirinç, bulgur, yumurta, maydanoz, patates, salata, un ve baharatlar bulunuyor. İçerisinde bulunan baharatlar sebebiyle özel ve zengin bir lezzet olan taş köfte, antioksidan özelliği ile de ön planda. Taş köfte denemek için yalnız bu alanda faaliyet gösteren restoran ve dükkanları ziyaret edebilirsiniz.
3.Ayran Aşı
Yoğurtlu çorbanın soğuk tüketilen versiyonu olarak da değerlendirilen ve her yörede görmüş olabileceğiniz ayran aşı Iğdır’ın sevilen lezzetleri arasında. Iğdır’da hazırlanan ayran aşı diğer yörelerden farklı olarak bulgur ile hazırlanır. Aynı zamanda içerisinde ebegümeci, pancar yaprağı ve evelik gibi yeşillikler ile sarımsak konulur. Bu durum lezzetinin çok daha farklı ve aromatik olmasını sağlar.
Doyurucu bir çorba olan, içeriği sebebiyle oldukça besleyici olan ve bununla birlikte özellikle sıcak yaz günlerinin en sevilen seçenekleri arasında gelen ayran aşı Iğdır’da sık sık tüketilen bir çorba. Katık aşı çorbası olarak damlan ve içerisine bazen kırılmış nohut olarak bilinen lepe de ilave edilen ayran aşı çorbası, sevilerek tüketilir. Yöre halkı bu çorbayı çoğunlukla evlerde hazırlar. Ancak siz bu çorbayı denemek istiyorsanız yöresel yemekleri hazırlayan restoranlar veya ev yemeği yapan dükkanları ziyaret edebilirsiniz. Ayran aşı günün her saati tüketilebilir.
4.Ekşili Erişte
Ekşili pilav ya da eksi erişte Iğdır’da en çok tüketilen yani yemeklerden biri. Klasik pilav tariflerinden oldukça farklı olan bununla birlikte erişte yani makarna ile de benzemeyen ekşili erişte, en doyurucu yemekler arasında. Bulgur, soğan, yoğurt, salça, tereyağı, ebegümeci, dereotu, maydanoz ve baharatlar ile hazırlanan ekşili pilav oldukça sevilir. Bazı yerlerde ekşili erişte olarak da anılan ve bulgur yerine evlerde hazırlanmış, küçük kesilmiş eriştelerin kullanıldığı bu tarif, tavuk ya da et yemeklerinin yanında sık sık tüketilir. Tek başına tüketildiğinde de oldukça doyurucu ur. Yöresel yemekleri hazırlayan lokantalarda bulabileceğiniz ekşili erişte, klasik erişte pilav tariflerinden oldukça farklı.
5.Kavurma
Türkiye’de bulunan bütün mutfakların kendilerine ait farklı özellikleri olduğu söylenebilir. Mutfak kültürleri şekillenirken yöre halkının yaşam tarzı, geçim kaynakları ve iklim şartları belirleyici rol oynamış. Iğdır yöresine bakıldığında mutfağı şekillendiren faktörler anlaşılabilir.
Geçmiş yıllardan beri kendine ait farklı bir kültüre sahip ve bununla birlikte üç farklı ülkeye komşu konumda bulunan Iğdır, mutfak konusunda seçici ve çeşitlilik gösteren bir şehir. Iğdır mutfağında bulunan lezzetlerin büyük bir çoğunluğu protein açısından çok zengin, uzun süre tok tutan lezzetler. Bunlardan biri olan kavurma, klasik kavurma tariflerinden farklıdır. Yapımı ustalık gerektiren ve birbirinden farklı baharatlarla zenginleştirilen kavurma, uzun bir pişme süresine sahip. Bu durum lezzetini çok daha yüksek olmasını sağlar.
Kavurmayı denemek için uğrayabileceğiniz pek çok restoran bulunur. Iğdır’da gezilecek yerler arasında gelen merkez ve ilçelerde bulunan restoranlar aracılığıyla deneyebileceğiniz bu lezzet, etin en lezzetli hallerinden biri. Yoğun bir tada sahip olduğu için çoğunlukla akşam yemekleri için tercih edilir.
6.Kelecoş
Iğdır yöresel lezzetleri arasında gelen kelecoş, Iğdır mutfağında bulunan yoğun ve doyurucu lezzetler arasında. İçerisinde haşlanmış nohut, buğday, mercimek ve soğan bulunan bununla birlikte un, yoğurt ve kuşbaşı et ile birleştirilen kelecoş, özellikle soğuk kış günlerinde akşam yemeğinde tüketilir. Bağışıklığınızın güçlenmesi konusunda önemli bir rol oynayan ve içeriğinde bulunan malzemeler sebebiyle uzun süre boyunca tok kalmaya yardımcı olan kelecoş, ana yemek olarak sıcak şekilde servis edilir. Yöre halkı bu yemeği evlerde hazırlasa da restoranlarda da bulunabilir.
7.Kaygana
Kaygana adı verilen bu lezzeti farklı yerlerde de görmüş olabilirsiniz. Türk mutfağı için önemli bir lezzet olan, her yörede farklı versiyonları ile hazırlanan kaygana, Iğdır mutfağında önemli bir yere sahiptir. Batı mutfağında bulunan omlet ile benzer olsa da Türkiye’de her yörenin farklı bir ekleme yaptığı kaygana, yumurta bazlı bir yemek. Bu durum uzun süre boyunca tok kalmaya yardımcı olmasını sağlarken protein oranı yüksek olduğunu gösterir.
Iğdır’da hazırlığına kaygana çoğunlukla kavrulmuş sebzeler ile birleştirilir. Kahvaltı için iyi bir tercih olan ve kahvaltı salonlarının pek çoğunda bulabileceğiniz kaygana, gün içerisinde de sağlıklı ve lezzetli bir aperatif.
8.Etli Pilav
Eti pilav adı verilen bu yöresel lezzet, klasik pilav tariflerinden farklı. Genellikle içerisinde ekşi olmasını sağlayacak baharatlar kullanılır. Çoğunlukla koyun eti ile hazırlanan ve içeriğinde bulunan malzemeler sebebiyle oldukça doyurucu olan etli pilav, Iğdır’ın farklı bölgelerinde çeşitli versiyonları ile hazırlanır.
Yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz etli pilav, hem doyurucu hem de lezzetli. Yöre halkı tarafından bayram ya da düğün gibi toplu organizasyonlar için en sık hazırlanan lezzetler arasında yer alır.
9.Nabat
Iğdır lezzetleri arasında gelen ve yöresel bir yemek olan nabat şeker ile hazırlanıyor. Kazanlarda 120 dereceye kadar kaynatılan şekerlerin soğumaya bıraktıktan sonra iplere dizilmesi ile hazırlanan nabat, yöresel bir tatlı tarifi olarak ele alınıyor. Klasik tatlılardan daha farklı bir tadı olduğu için çeşitli çeşitli yemeklerde kullanılan nabat, yöre halkı tarafından uzun yıllardır hazırlanıyor. Kan yapıcı ve ağrı kesici özelliğe sahip olduğu için genellikle doğum yapan kadınlar için hazırlanan ancak Iğdır’ın birçok yerinde bulabileceğiniz nabat, paketli olarak da satılıyor.
10.Omacaşı
Iğdır’da yöre halkı tarafından en çok hazırlanan lezzetlerden biri olan, yapımı pratik ve doyurucu olduğu için sevilerek tüketilen omaçaşı içinde labada kurutulmuş evelik adı verilen bir sebze bulunuyor. Ispanağı andıran ancak Iğdır bölgesinde yetişen ve ıspanaktan daha aromatik bir lezzet olan evelik, omaçaşı yapılma esnasında en önemli rol oynuyor. Bununla birlikte soğan, erişte, bulgur, fasulye, erik, sıvı yağ, baharat, salça ve domates suyu gibi malzemelerin de kullanıldığı omaçaşı; sulu yemek veya çorba olarak tüketiliyor. İçerisinde bulunan malzemeler sebebiyle uzun süre tok kalmaya katkı sağlıyor.
Omaçaşı, yöre halkı tarafından çoğunlukla kış aylarında tüketiliyor. Hem içinizi ısıtan hem de bağışıklığınızı güçlendiren omaçaşı sıcak servis ediliyor ve çoğunlukla ekmekle tüketiliyor.
11.Tavuk Çorbası
Iğdır’a özgü, yöresel bir lezzet olan tavuk çorbası klasik tavuk çorbalarından farklı. Çorbadan ziyade sulu bir yemek olarak tüketilen ve uzun süre tok kalmaya yardımcı olan tavuk çorbası yöre halkı tarafından tavuk şorva ismiyle de anılır.
Iğdır’a özgü tavuk çorbasının içerisinde tavuk baget, patates, biber, soğan, nohut veya bulgur, baharatlar ve domates salçası bulunuyor. İçerisinde bulunan malzemeler göz önünde bulundurulduğunda uzun süre tok kalmaya yardımcı olduğu söylenebilecek bir lezzet olan tavuk çorbası, zerdeçal gibi baharatlar ile zenginleştiriliyor.
12.Yağ Çorbası
Yalnızca yemekleri ile değil aynı zamanda çorbalarıyla da dikkat çeken ve çeşitli bir mutfağa sahip Iğdır, yemek öncesi keyifli bir başlangıç yapmak istediğiniz takdirde tercih edebileceğiniz pek çok çorba bulunduruyor. Bunlardan biri olan ve yöre halkı tarafından sık sık hazırlanan yağ çorbası, Iğdır’a ait yöresel bir yemek. İçerisinde patates, salça, domates, katı yağ ve tuz bulunan, içerisinde bulunan katı yağ sebebiyle yağ çorbası olarak alınan ancak patates sebebiyle doyurucu olan yağ çorbası, hem yaz hem de kış aylarında tüketiliyor. Bu çorba, yöre halkı tarafından çoğunlukla evlerde hazırlanıyor. Ancak tercih edenler çorbacılarda ya da esnaf lokantalarında da bu lezzeti deneyebiliyor.
13.Tandır Şiş
Iğdır mutfağı değerlendirildiğinde yemeklerin et ve protein ağırlıklı oldukları görülür. Uzun süre boyunca tok kalmaya yardımcı olan, protein ağırlıklı yemeklerin arasında tandır şiş geliyor. Kuşbaşı koyun etinin nohut ve yufka ile hazırlanması ile yapılan tandır şiş, yöre halkı tarafından en sevilen yemekler arasında.
Nohutlaırn kabukları soyulup kaseye alındıktan sonra üzerine kuşbaşı etlerin ve baharatların ilave edilmesi daha sonra az su ilave ederek uzun süre boyunca pişirilmesiyle hazırlanan tandır şiş, hem et hem de nohut bulunduran bir lezzet olduğu için oldukça doyurucu. Uzun süre boyunca piştiği için genellikle akşam yemeklerinde tüketiliyor.
14.Lepeli
Dolma ve sarma Türk mutfağı için oldukça önemli. Zengin ve çeşitli bir mutfak olarak değerlendirilen Iğdır mutfağında herhangi bir dolma türü olmadığını düşünmek büyük bir yanlış.
Geleneksel ve yöresel bir lezzet olarak değerlendirilen lepeli, bir tür dolma çeşidi. Bostan patlıcanı ve kuşbaşı et ile hazırlanan dolayısıyla klasik dolma tariflerinden farklı daha lezzetli olan lepeli, yöre halkı tarafından çoğunlukla akşam yemeklerinde ve özellikle kış aylarında tercih edilir. Lepeli yapmak için iç harç hazırlanırken kuşbaşı etin yanına kuru soğan, haşlanmış nohut, domates, salata, reyhan gibi sebzeler ve zerdeçal ile karabiber gibi baharatlar ilave edilir. Oldukça doyurucu ve baharatları sebebiyle farklı bir lezzet olan lepeli, yöresel yemekleri hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz bir yemek.
15.Fetir
Iğdır’da sıklıkla hazırlanan ve bununla birlikte çevre illerde de görebileceğiniz fetir, tatlı kategorisinde yer alıyor. Doğu Anadolu bölgesinde sık sık hazırlanan bir lezzet olan, ünü ise bütün Türkiye’ye yayılan fetir, yöresel bir lezzet olmasının yanı sıra pratik bir şekilde hazırlanması sebebiyle de seviliyor.
İçerisinde süt, yumurta, tuz, tereyağı, maya ve nu bulunuyor. Pratik ve içerisinde bulunan malzemelerin azlığı sebebiyle aniden gelen misafirler için göre halk tarafından en sık yapılan lezzetlerden biri olan fetir, yöresel yemekleri hazırlayan restoranlarda ve esnaf lokantalarında bulunabilir. Uygun fiyatlı tatlılar arasında yer alan ve tatlı ihtiyacını başarıyla karşılayan fetiri tatlı dükkanlarında da bulabilirsiniz.
16.Hasıda
Hasıda, hasude, hesida veya hasıta ismi ile anılan bu tatlıyı daha önce Kars’ı ziyaret ettiyseniz görmüş ve denemiş olabilirsiniz. Bununla birlikte Bingöl ve Iğdır şehirlerinde de sık sık hazırlanan, her yörenin kendine ait farklı bir yorum kattığı hasıda tatlısı, Erzurum mutfağına ait olduğu bilinen bir lezzet.
Doğu Anadolu bölgesi şehirlerinin pek çoğunda hazırlanan hasıda tatlısını Iğdır’da da deneyebileceğiniz deneyebilirsiniz. Yöresel bir helva çeşidi olan hasıda su ve nişastanın helva hâline getirildikten sonra ceviz ile servis edilmesi ile hazırlanıyor. Genellikle kızdırılmış tereyağı ile hazırlanan sos sayesinde oldukça lezzetli.
17.Omaç Helvası
Bir tür helva çeşidi olan, farklı yörelerde denemiş olabileceğiniz, ovmaç veya umaç isimleriyle de anılan omaç helvası, Iğdır’a özgü bir helva türü. Klasik helvalardan farklı olan, yapımı ustalık gerektiren ve tam kıvamında yediğiniz takdirde oldukça lezzetli olan omaç helvası, Iğdır’da faaliyet gösteren tatlıcılar ve helvacıların büyük bir çoğunluğunda bulunuyor. Paketli olarak da satın alınabilecek ve uzun süre boyunca tazeliğini koruyan omaç helvası, sevdiklerinize götürebileceğiniz ideal bir hediye alternatifi. Yöre halkı tarafından genellikle misafirler için ikram edilen ya da yemek sonrası aniden gelişen tatlı ihtiyacını karşılamak için tüketilen omaç helvası dört mevsim boyunca sevilerek tüketiliyor.
18.Kavut
Kavut ya da kavut aşı, Doğu Anadolu mutfağına ait yöresel bir lezzet. Iğdır’dan diğer şehirlere yayılan bir yemek olan ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde görmüş olabileceğiniz kavut, Iğdır yöresine ait. Doyurucu olmasının yanı sıra lezzeti sebebiyle de tercih edilen kavut, Iğdır’ın köylerinde en çok hazırlanan lezzetler arasında.
Özellikle Aralık ilçesine bağlı olan köylerde yöre halkı tarafından sık sık yapılan kavut, bu bölgede bulunan restoranlar ve esnaf lokantaları aracılığıyla da deneyebileceğiniz bir lezzet. Daha çok kahvaltılarda tüketilen kavutun içerisinde kavut unu, şeker, tereyağı ve su bulunur. Üstelik kavut, gün boyunca tok kalmaya yardımcı. Az malzeme ile hazırlanan pratik bir lezzet olması yöre halkı tarafından evlerde en çok hazırlanan lezzetlerden biri olmasını sağlıyor.







Iğdır Yemekleri Tarifleri Diğer Konular



(1 adet Iğdır Yemekleri 430 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort